Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) затвори ферма в Етрополе

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) затвори ферма в Етрополе
Коментари Харесай

БАБХ затвори ферма в Етрополе заради случай на Ку-треска 

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) затвори плантация в Етрополе поради регистриран случай на Ку-треска.

Ку–треската е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с неочаквана изнемощялост, главоболие и атипична пневмония. Среща се относително рядко, като се изключи обособени епидемиологични гърмежи в някои региони на страната.

До всичко това се стига, откакто брачният партньор на собственичката на фермата, е настанен за лекуване в болничното заведение с съмнение за развита белодробна пневмония. Когато обаче недоволствата се появяват при жената и сина им, фамилният доктор взема решение да пусне сигнал в БАБХ заради това че имат плантация. Междувременно мъжът е изпратен на лабораторни проучвания за Ку-треска предишния четвъртък.

От Ку-треска боледуват както дивите, по този начин и селскостопанските животни. Кърлежи от над 70 типа са освен преносители, само че и резервоари на инфекцията. Хората могат да се заразят главно от домашни животни, в България най-често това са крави,биволи,овце и кози, които постоянно боледуват безсимптомно.

В отговор на питане от страна на БНТ от БАБХ дадоха отговор, че резултатът за Ку тресчица е позитивен, заради което на 1 август контрольор при ОДБХ София към БАБХ посещава фермата и сформира Акт за забрана. Наложена е възбрана за изнасяне на животни или артикули с скотски генезис от фермата, спряно е и влизането на външни лица. В обекта се отглеждат 61 овце, 15 бивола, 31 говеда и 10 кози.

Днес мъжът е освободен през днешния ден от болничното заведение и по думите му може да се включи в помощ на фамилията си в грижите към животните. След боледуване от Ку-треска човешкият организъм основава дълготраен имунитет, който защищава от повторни болести.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР